Bli lika snabb som Bolt!

Friidrott Stockholm Sport Academy
Träffa flerspråkiga Sofia som ger tre anledningar till varför alla barn borde träna friidrott.
Hon delar även med sig av hemligheten till hur du blir lika snabb som Bolt!

Sofia kommer in genom entrén till Gymnastik- & Idrottshögskolan tillsammans med sin mamma. Det är en kall och blåsig söndag eftermiddag och Sofia skiner upp när vi ses, hon är laddad inför träningen och intervjun.

Vi inleder med att Sofia får berätta om sig själv. Sofia är 10 år och har tränat friidrott i nästa tre år nu. Alla år har hon tränat vid Gymnastik- och Idrottshögskolan tillsammans med Stockholm Sport Academy. ”Jag kan fyra olika språk också”. Sofia kommer från en flerspråkig familj. Hennes mamma pratar finska och hennes pappa pratar tyska. Hon pratar finska med sin mamma och tyska med sin pappa. Föräldrarna pratar engelska med varandra. Sofia å sin sida är född i Sverige och pratar flyttande svenska. I skolan pratar däremot alla engelska, hon går nämligen på en internationell skola.

Friidrott Stockholm Sport AcademyVarför tränar Sofia friidrott? Hon älskar att springa och att hoppa. “Det roligaste är att springa fort och hoppa långt” säger Sofia. Förut gick hon på gymnastik men hon tröttnade lite och började istället med friidrott. Sofia säger att hon tillsammans med sin mamma hittade information om friidrott på en hemsida. Hon tyckte det verkade roligt på grund av att de fanns så många olika grenar att välja på. “Även fast det är en sport så är det som flera olika sporter i samma sport” förklarar Sofia.

”Jag blir bättre och bättre för varje träningspass”
. Sofia har utvecklats mycket under den senaste terminen.”Förut gick jag i en liten grupp med nybörjare men nu har jag bytt till en grupp med äldre barn som tränat tidigare och det blev mycket bättre” berättar Sofia. Hon har lärt sig mer om teknik i de olika grenarna, vilket har hjälpt henne att prestera bättre. Nyckeln till att springa snabbare enligt Sofia är teknikträning. Att armar och ben ska samarbeta är viktigt för att du ska kunna springa riktigt snabbt. Ju mer du tränar och lär sig desto snabbare springer du.Friidrott Stockholm Sport Academy

Sofia startade på friidrotten själv men har träffat många vänner genom träningen. “Många kommer själva till träningen men man lär känna varandra snabbt när man tränar i en grupp” säger Sofia. “Alla är här för samma anledning. Träna, lära och ha kul!”

Tre anledningar till varför alla borde träna friidrott är enligt enligt Sofia:
1. “Det finns så många grenar att välja på. Är du kanske osäker på vilken sport du gillar så är friidrott bra, där får du testa på många olika grenar.”
2.“Förutom många grenar så finns även många vänner. Genom friidrotten får du chans att lära känna nya kompisar som du kanske inte hade träffat annars.”
3. “Den sista grejen som jag skulle säga är av mina bästa anledningar är tränarna” säger Sofia. “De är snälla och duktiga på att förklara övningarna så alla förstår.”

Sofia spelar även piano fritiden. Piano och friidrott är helt olika saker men det finns några saker de har som gemensamma nämnare bla teknik och rytm. Båda två är viktiga för att göra framsteg både inom friidrott och piano.

Vi avslutar vår intervju när klockan börjar närma sig 16.00. Sofia ska förbereda sig inför sitt träningspass. Hon hoppas på att de ska hoppa längdhopp eller springa snabbt. Jag önskar henne lycka till och vinkar hejdå.

 


Frida Stockholm Sport Academy

Frida Retsloff